Pagina's

zondag 14 maart 2010

IPON2010


In januari had ik een vergadering van Digischool, en daar werd verteld dat de Digitale school vertegenwoordigd zou zijn met een Vrijmarkt op de IPON; de onderwijs en ICT beurs in Utrecht. Op de Vrijmarkt konden scholen die zelf iets innovatiefs hadden ontwikkeld op het gebied van digitale leermiddelen of op het gebied van ICT zich presenteren. Ik heb mijzelf toen aangemeld, met als innovatief thema: Kleuters en het SMART Board.
In de week voor de IPON heb ik mij bezig gehouden met het ontwikkelen van lessen in notebook rondom het thema Lente en Pasen. En op woensdag 10 maart was het zover, om half 6 vertrokken Josje en ik richting Utrecht. In de auto pijn in de buik van de zenuwen. Was dit wel iets innovatiefs? Zaten ze hier wel op te wachten op de IPON?

We waren op tijd aanwezig om de knutsel werkjes van de kinderen op te hangen rondom onze stand,en de computer aan het SMART Board te koppelen. Notebook werd opgestart en de eerste mensen kwamen al binnen. Al snel hadden we belangstelling voor onze stand, en dat ging de hele dag eigenlijk zo door. Veel ICT coördinatoren die graag een SMART Board bij de kleuters wilden ophangen, maar de kleuter juffen nog niet erg mee kreeg. Of klassen waar het SMART Board was opgehangen, maar waar alleen filmpjes op gekeken werden.
Voor veel belangstellenden was het een eye opener wat je allemaal kunt met het SMART Board en de kleuters. Dat je het ook interactief in kunt zetten door gebruik te maken van de notebook software.
Er heerst een angst onder de leerkrachten van groep 1/2 dat het allemaal te schools gaat worden. Nou, dat is ook het laatste wat ik voor ogen heb, en na mijn verhaal zagen velen dan ook dat dit echt niet zo hoeft te zijn.
Dan waren velen ook van plan om bij de kleuters een touch-screen aan te schaffen. Ik heb zo'n touch-screen bekeken, maar het zou niet mijn keuze zijn. Het beeld waar je naar moet kijken is veel onrustiger voor de ogen, zeker als je er dichterbij staat. Ook is een touch-screen kleiner wat ook weer meer vergt van de motoriek van de kinderen. Dus ik ben heel blij dat wij hebben gekozen voor een groot SMART Board in de klas. Nu de beamer nog dichtbij het Board, en het feest is helemaal compleet.Ik wil Ton heel erg bedanken dat hij ons (Josje en mij) de gelegenheid heeft gegeven om dit eens mee te maken. Het heeft mij (en Josje ook) een enorme kik gegeven.
Filmpje gemaakt door Josje, je snapt dat we erg veel lol hebben gehad:-)!

1 opmerking: