Pagina's

maandag 7 september 2009

Schrijfles op het SmartBoard

Een schrijfles op het SmartBoard bleek lastig te zijn. Toen kwam ik ergens op het net een idee tegen en dat heb ik uitgewerkt in een schrijfles. Deze schrijfles kun je van tevoren helemaal voorbereiden. Het idee is het volgende: Je schrijft de letter op het bord en je neemt het tegelijkertijd ook op. Wat je hebt opgenomen kun je later weer afspelen. Zo kun je terwijl de schrijfletter op het bord verschijnt zelf voor het bord staan en naar de kinderen kijken en vertellen hoe je de letter moet schrijven. Ook tijdens het schrijven zelf kun je de afspeel knop indrukken zodat de kinderen tijdens het schrijven zelf af en toe op het bord kunnen kijken hoe het ook alweer moet. Je kunt ook tijdens het afspelen een kind mee laten schrijven op het bord, dan teken je er gewoon met een pen overheen. Ga je het bestand dan afsluiten dan sla je het niet op zodat het origineel bewaard blijft.

Ik heb geprobeerd om hiervoor een handleiding te maken. De handleiding staat ook in notebook, dus dat programma moet je wel op je pc geïnstalleerd hebben om het te openen. Om die handleiding te bekijken klik dan HIER

De les heb ik ook opgeslagen op mijn yurls-site, ga dan naar zelfgemaakte smartboardlessen en dan linker kolom onderaan de box handleidingen.

Ik wil het graag in je klas komen demonstreren, dus als je hulp nodig hebt of wat meer ervan wilt weten dan hoor ik dat graag.

4 opmerkingen:

 1. Beste Hanneke,
  Leuk dat je deze les met ons wilt delen. En dan zelfs met zo een duidelijke handleiding! Zelf zou ik misschien het contrast tussen lijnen en schrijfpen wat groter willen hebben (lijnen grijs maken, of een andere kleur pen gebruiken). De 4 lijnen die je gemaakt hebt kan je opslaan in "Mijn inhoud" ("My content") in de tweede tab zodat je die later snel weer terug kan halen.
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Hanneke,

  Ik weet niet welke schrijfmethode je gebruikt, maar bij Schrijven in de basisschool (en de schrijfmethode Aan elkaar) is er een computerprogramma waarbij je de betreffende letter kunt intypen. Vervolgens zie je op het scherm dat de letter wordt geschreven (de snelheid hiervan kan je aanpassen). Ook kan je met het programma extra kopieerbladen maken.

  PS. Leuke weblog.

  Met vriendelijke groet,

  Maurice Perdon (uitgever schrijven)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bernard,
  Je hebt gelijk hoor, het ging mij om het idee, maar de lijnen zijn niet wat ze horen te zijn. Ik heb ook niet de methode erbij gepakt, foei hihi. (ik sta zelf in groep 1)
  En Maurice hartelijk dank voor de tip, ik ga ernaar op zoek.

  BeantwoordenVerwijderen