Pagina's

zaterdag 30 oktober 2010

MediaMachtig

Op woendag 27 oktober was er in Utrecht de kick-off van MediaMachtig.
MediaMachtig is een project om scholen/klassen mediawijzer te maken. Op een ambassadeurs bijeenkomst van kennisnet had ik al eens een workshop mediawijsheid meegemaakt. Dit onderwerp spreekt mij heel erg aan en ik denk dat scholen ook bewust moeten zijn van mediawijsheid.
Nu kan ik hier een blog gaan maken over de middag, maar anderen zijn mij voor geweest en als je die blogs hebt gelezen heb je een aardige indruk van de middag.

* Website van MediaMachtig
* Verslag van Margreet van de Berg  
* Blog van Gerard Dummer
* Blog van Michel Boer
* Blog van Elke Das
* Blog van Margreet van den Berg

Nu heb ik natuurlijk de laatste dagen flink zitten nadenken over een project om subsidie voor aan te vragen. Want ook met kleuters kun je al een heleboel aan mediawijsheid doen.

donderdag 28 oktober 2010

SMART Respons LE

Hoe het allemaal begon:
Ongeveer een jaar geleden heeft Linda Humme, van SMART Nederland, contact met mij opgenomen met de vraag of ik SMART Voorbeeld docent wilde worden. Linda is daarvoor een keer naar het Noorden afgereisd, heeft in mijn klas gekeken en een SMART Board-les bijgewoond. Vlak voor de zomervakantie kwam Linda met de vraag of ik ook wel de Response set voor kleuters wilde hebben om uit te proberen in de klas. In ruil daarvoor moet ik lesjes maken en die bij smartopschool.nl plaatsen. Nou, ik helemaal blij, want:
1. Weer een nieuwe uitdaging.
2. SMART Board lesjes maken geen probleem, is hobbywerk!
3. Ik ben een groot voorstander van het delen van lesmateriaal.

En begin oktober was het zover; Linda had de set vanuit Canada binnengekregen en kwam hem bij mij brengen. Op een maandag heeft ze mij uitgelegd hoe het een en ander allemaal werkt en daarna ben ik er zelf mee aan de slag gegaan en heb een aantal lessen in elkaar gezet.

Er is voor ieder kind in de klas een Response stemkastje. Dit kastje kun je koppelen aan een kind. Op het moment dat een leerling het stemkastje aandoet ziet hij zijn naam verschijnen. Op het kastje staan kleuren en vormen, dus makkelijk in het gebruik voor kleuters.

De response software integreert zich in notebook, waardoor het voor mij niet erg ingewikkeld is om de lessen te maken. De eerste les die ik met de kinderen gedaan heb was een "groot/klein"- les.

Het leek de kinderen geweldig om met de stemkastjes te werken. Gretig werden ze in ontvangst genomen. De les kon beginnen. Bij de eerste vraag gingen alle kinderen hun stemkastje naar het SMART Board richten, maar dit is niet nodig. Het SMART Board registreert zelf wanneer er een kastje is met een zwak signaal. Nadat iedereen op een symbool op het kastje had gedrukt konden we kijken wat de resultaten waren. Het antwoord werd besproken en we konden verder gaan naar de volgende vraag.
Wat mij opviel was dat alle kinderen heel erg actief betrokken waren! Na een vraag gingen de kinderen kort met elkaar overleggen of het antwoord werd door de klas geroepen. Prima vind ik, kinderen die het op dat moment nog niet zo goed weten worden geholpen door de kinderen die het wel weten, en omdat je ziet dat alle kinderen betrokken zijn weet je dat er wat geleerd wordt.
De resultaten van de kinderen worden opgeslagen; later kan ik dan nakijken hoe de kinderen geantwoord hebben. Ook kan ik zien welke kinderen er nog niet gedrukt/geantwoord hebben.
Ik wil de response set dan ook vooral gebruiken vanwege de betrokkenheid, en niet om te toetsen. (want toetsen bij kleuters ben ik niet zo'n voorstander van)
Tot zover mijn eerste ervaring met Response. Ik nodig iedereen uit om hier te reageren, (kritische) vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen.

donderdag 21 oktober 2010

Herfst

Herfst ideeën voor op het SMART Board:
* Prentenboeken-pagina van Community12.
Je moet wel lid zijn van Community om de prentenboeken te downloaden, maar dat gaat heel eenvoudig en het is helemaal gratis. Eén keer per maand krijg je dan ook een prachtige nieuwsbrief.
* SmartKleuter.yurls.net
Op deze site vind je notebooklessen door mij gemaakt.
* Herfst op het digibord.
Hier vind je verschillende leuke lessen om op het SMART Board te doen. Kijk om wat voor bestand (notebook, pdf etc) het gaat, dit staat achter het leermiddel. Staat er niets achter dan is het vaak een website. Staat er flp achter een bestand dan kun je hem niet openen want deze zijn voor ActivBoards.
* Jufhannekemeinen.yurls.net
En ook hier vind je verschillende leuke herfstideeën.