Pagina's

dinsdag 22 september 2009

Mini Pad



Jack Nowee, wel bekend van de webjes, weetjes en de webpaden is begonnen aan een nieuwe uitdaging: Een Mini-pad.
Een Mini-pad is bedoeld voor de kinderen uit de groepen 4 en 5, en eventueel nog begin groep 6. Het is een soort webpad maar dan voor jongere kinderen.
Het eerste Mini-pad heeft als thema HERFSTBOMEN.
Een Mini-pad heeft 4 opdrachten, 2 doe-opdrachten en maakt gebruik van beeldbankfilmpjes.
Dit Mini-pad is in te zetten als keuzewerk, bij documentatiecentrum, bij begrijpend lezen, maar ook uitstekend klassikaal met het digitale schoolbord.
Het internetadres van de minipad: http://mini-pad-herfstbomen.yurls.net/
Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen, dus als je die wilt delen dan graag een reactie.

woensdag 9 september 2009

Kinderboekenweek 2009



Nog even en het is zover: De kinderboekenweek. Dit jaar is het thema AAN TAFEL. Eten en snoepen in kinderboeken.
Op het internet is heel veel te vinden over dit thema. Een aantal site's heb ik al verzameld en staan op mijn yurls-site op de pagina thema's het hele jaar door en op de GSV Yurls site op het voorblad.


Zo is er de officiele Kinderboekenweeksite waar je allemaal informatie kunt vinden over de bekroonde boeken, de boekenmolen, het kinderboekenweekgeschenk etc etc.


Het Voedingscentrum heeft een leuk spel uitgebracht wat de kinderen zelfstandig kunnen spelen of wat je gezamenlijk op het smartboard kunt doen.






Er is een doepad snoep voor groep 1/2/3
Een kiespad snoep voor groep 4/5
En een webpad snoep voor groep 7/8.
En er is ook een prachtige kinderboekenweek yurls.

Linda Humme heeft op haar yurls-pagina een hele mooie verzameling KINDERBOEKENWEEK: AAN TAFEL gemaakt, beslist de moeite waard om te kijken.

Linda Humme heeft een kinderboekenweekles gemaakt in Notebook. Voor zover ik dat als onderbouwjuf kan beoordelen ziet het er erg leuk uit! Geschikt voor de groepen 6/7/8
De les kun je downloaden via SMARTOPSCHOOL je moet dan wel een account aangemaakt hebben. Ik heb het bestand ook op mijn pc staan, en wil het met alle liefde naar je toe sturen. Laat me dat dan even weten.
Klik HIER als je het bestand zelf wilt downloaden.

Voor de onderbouw heb ik een les in notebook gemaakt, wil je die bekijken/doen in je klas klik dan HIER om hem te downloaden. Maar ook deze les wil ik je met alle liefde toesturen.

Voor community 1/2 heb ik ook pagina gemaakt. Om die te bekijken klik HIER

maandag 7 september 2009

Schrijfles op het SmartBoard

Een schrijfles op het SmartBoard bleek lastig te zijn. Toen kwam ik ergens op het net een idee tegen en dat heb ik uitgewerkt in een schrijfles. Deze schrijfles kun je van tevoren helemaal voorbereiden. Het idee is het volgende: Je schrijft de letter op het bord en je neemt het tegelijkertijd ook op. Wat je hebt opgenomen kun je later weer afspelen. Zo kun je terwijl de schrijfletter op het bord verschijnt zelf voor het bord staan en naar de kinderen kijken en vertellen hoe je de letter moet schrijven. Ook tijdens het schrijven zelf kun je de afspeel knop indrukken zodat de kinderen tijdens het schrijven zelf af en toe op het bord kunnen kijken hoe het ook alweer moet. Je kunt ook tijdens het afspelen een kind mee laten schrijven op het bord, dan teken je er gewoon met een pen overheen. Ga je het bestand dan afsluiten dan sla je het niet op zodat het origineel bewaard blijft.

Ik heb geprobeerd om hiervoor een handleiding te maken. De handleiding staat ook in notebook, dus dat programma moet je wel op je pc geïnstalleerd hebben om het te openen. Om die handleiding te bekijken klik dan HIER

De les heb ik ook opgeslagen op mijn yurls-site, ga dan naar zelfgemaakte smartboardlessen en dan linker kolom onderaan de box handleidingen.

Ik wil het graag in je klas komen demonstreren, dus als je hulp nodig hebt of wat meer ervan wilt weten dan hoor ik dat graag.

zondag 6 september 2009

Instructiegereedschap voor het SmartBoard


Op de website schoolbordportaal, kun je instructiegereedschap vinden voor het SmartBoard. De tools zijn methode onafhankelijk en vrij te gebruiken. Ze zijn van goede kwaliteit en gemakkelijk in de les te gebruiken. Met F1 maak je het scherm beeldvullend.
http://schoolbordportaal.nl

Leerlijn techniek



Op de site Leerlijntechniek erg leuke techniek lessen te vinden voor alle groepen.

vrijdag 4 september 2009

Tjoe Tjoe Wa

Volgens mij kun je met onderstaand YouTube filmpje erg veel lol hebben in de klas. Dans maar mee! Als energizer te gebruiken.

donderdag 3 september 2009

Lesmateriaal Prinsjesdag


Stichting Krant in de Klas heeft de lesbundels Prinsjesdag geactualiseerd. Met materiaal over de rijksbegroting, troon-rede, rol van de koningin en kabinet en de hoedenparade. Er is speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor het PO.
Klik HIER voor het lesmateriaal.

dinsdag 1 september 2009

Thema Elmer


Ik heb het prentenboek van Elmer en Roosje digitaal gemaakt. Dit is een prachtig boek wat je op het smartboard kunt laten zien. De tekst is apart te downloaden, en dan kun je het zelf voorlezen, je moet dan wel het geluid dicht draaien. Met geluid hoor je mijn stem die het verhaal voorleest. Goed te doen tijdens bv. het fruit eten. Het boek is geschikt voor de groepen 1 t/m 3 en misschien vinden de kinderen van groep 4 het ook nog wel leuk. Het thema wat in dit boek besproken wordt is een Leefstijl thema. Het gaat over anders zijn. Wil je het bekijken klik dan HIER Wil je het later ook eens opzoeken klik dan op mijn Yurls-pagina, en dan onder zelfgemaakte smartboardlessen en daar zie je een box: Elmer. Hier staan nog meer lesjes die je kunt doen op het smartboard. Zoals Elmer in goede volgorde zetten (groep 1) Of het versje van Stamp, stamp olifant (groep 1 en 2).